ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

л.Г 2017.

  

http://www.spc.rs/sr/veliki_chetvrtak_u_crkvi_svetog_aleksandra_nevskog

Крсни је ход, драги моји.

Данашњи дан, Велики Четвртак посвећен је успомени на прво причешће. Много пута отпевали смо јутрос, на архијерејској Литургији „Прими ме данас, Сине Божији, за причасника тајне вечере Твоје … ” Већ је непомјаник Јуди усадио примисао злотворну. Потом смо слушали дванаест одломака - сведочанства еванђелиста о страшном издајству и превари, патњама, трпљењу, сузама, покајању, жалости, погребу… Трпећи занемарљиви замор коленопреклоњења нећемо ни наслутити муке које је, нас ради, Господ и Спаситељ наш, претрпео.

Сутра, на Царским часовима, спокојно и потресно, сагледаћемо све догађаје и теме ове страдалне седмице. „Данас се црквена завеса, раздера на прекор безаконика, и сунце зраке своје сакри гледајући Владику распињанога.”

Приложићемо бело цвеће и воштанице да украсимо Гроб Господњи.

Затим, најсвечанија и за нас певаче, најтежа а међу најлепшим службама – Вечерње са изношењем Плаштанице. Потребно је много снаге да то испевамо. На тај вез, надовезујемо Канон Распећу Господњем и Плач Мајке Божје – Статије, непоновљивог поетског набоја. Погребење, оплакивање, све је дубоко усађено у биће нашег народа.

Богато зеленило априла, јорговани, лале, нарциси, пролеће … све се преображава звуком клепала које нас опомиње да ни звона не звоне, и све стреми и тоне у тишину Велике Суботе. Најсложенија међу свим Литургијама је управо Литургија ове суботе. Е да би дао Господ да некад, негде, будемо имали прилику да ту и такву службу у целости певамо.

А онда …. Тишина, и ишчекивање. Срце трепти!

Драги моји, ишчекујмо!

Ј.А. Тонић

 

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК