ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Уторак, 3. децембар

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

„Пресвета Дјева је с правом могла рећи ангелу Божјем: ево слушкиње Господње! Највеће савршенство и највећа част коју може жена достићи на земљи, јесте да буде слушкиња Господња. То савршенство и ту част Ева је у Рају без труда изгубила, а Дјева Марија је с трудом ван Раја задобила.”

[Ава Јустин о Пресветој]

Није ово наше време много другачије од времена у којој се одвија повест којом почињемо радосни, Рождественски пост – о девојчици коју су престарели родитељи молитвама измолили и увели у Храм. Која ће и тада и, кад се напуни време, показати необично смирење, поверење и послушност. Тешко се то може научити, или силом применити; но, проживљавајући сваке године изнова те дивне Богородичне празнике кроз које се сећамо узбудљивог и потресног Њезиног житија, тако истинито и једноставно звуче паметне речи аве Јустина.

Кроз све феминизме и борбе за „родну равноправност” које су у нашем времену потпуно изврнуте и обесмишљене (суштински и граматички), сија Пресвета Богородица као најблиставији драгуљ и блага утеха роду људском.

Похвалне песме принећемо на првом бденију које већ возвештава Празник ка којем корачамо.

Ј. А. Тонић

ВАВЕДЕЊЕ