ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО - ПРАЗНИЧНО

Субота, 3. децембра 2016. у 17 ч.

 

„Вели се данас у дивним песмама да су Њу родитељи довели у Храм, да се свештено васпитава, то јест, да се свето васпитава, да творећи свете заповести Божије и сама постане потпуно света. Вели се да Њу доводе у Свети Храм родитељи њени, да се благодаћу васпитава, то јест, Небеском вишом силом. Да благодаћу управља Небеска сила Њеним срцем, Њеном душом, Њеним мислима, Њеним расположењима, целим бићем. Да се грех не косне душе Њене, ни ума Њеног, нити мисли Њених, нити осећања Њених, ни живота Њеног. И заиста, Она је постала извесно Велика, извесно Света. Светија од Анђела, светија од Херувима и Серафима, узвишенија од њих.

Ако је род људски Њоме прослављен више него ма ким, осим Господом Христом, Који је постао човек да човека освети и спасе, а Она родила Спаситеља, зато је Она и Сама, како се вели у дивним песмама, и Сама постала спасење света. Како се вели у дивном тропару данашњем, главноме молитвеном правилу: ми Њој да кличемо и захваљујемо, што је Она „испуњење Творчевог домостроја спасења“, то јест, што је Она постала средство спасења.”

Свети Јустин Ћелијски

[Из беседе на Ваведење, 1975. у манастиру Ћелије]


Као и увек, мало се шта има додати надахнутим речима аве Јустина. У овој беседи, истиче се да, иако је Ваведење Богородичин празник, протагонисти догађаја су заправо родитељи Богомајке. Смирење и благодарност бездетних Јоакима и Ане који, по услишењу своје најусрдније молитве и испуњењу своје највеће жеље - дочекавши пород у позним годинама – довело их је до одлуке да своје дете васпитају васпитањем над васпитањима – у Храму, да би и Она сама постала храмом Спаситеља којег ће подарити свету.

Јесте Богородица једна и једина, али је поука ипак преносива на све нас који тумарамо у непрегледном родитељском лавиринту васпитавања деце у овом времену, препуном искушења и странпутица.

Одбројавање до Празника за који се овим постом припремамо почело је, Ваведење ове године се преплиће са васкрсном службом гласа седмог, имамо прилику да прославимо и бденијем и недељно-празничном Литургијом, све је ту – приидите!

Ј.А. Тонић 

 

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО – ПРАЗНИЧНО