УОЧИ НЕДЕЉЕ КРСТОПОКЛОНЕ

Не могу да кажем да ретко које бденије упамтих као ово, јер било их је (надам се и биће) Богу хвала, онолико. Не замерите што нудим пуно срце и осмех за екипу за певницом: Марка, Николу, Марију, Анђелку, Тамару, ђакона Секулу и оца Кеџу. За народ што је био, и за оца Вају који је лепо служио.

Тренутак, када се бруј зборног Славословља гласа седмог слио у унисон Пашћановог, покајног, великог Свјати Боже, на изношењу Часнога Крста је 'тренутак скупљи вијека'.

Нашалих се на крају, парафразирајући најлепшу сцену из 'Титаника':

„Господо, била ми је част музицирати са вама!”

Све ће проћи... И знате већ Ко једино проћи неће.

По благослову старешине – а на жалост, препуштено је свештенству да се сами довијају, како и колико знају и умеју - Литургију ће сутра служити, прислуживати и отпојати петорица које о. Вајо одреди. Почеће службу раније, тако да ће причешће бити око 8:30, па ће у цркву пуштати по једног, ко се спремао да се причести. Ни на отвореном ни на затвореном већег окупљања не би требало да буде. Како се буде мењала ситуација, тако ћемо се обавештавати, а искрено се надам да ће се што пре све вратити у редован ток. Морамо се прилагодити неваљаним околностима.

Литургија стати неће, и хвала Богу на томе!

Молитве кућне да појачамо, а нигде не пише да се у домаћој цркви не сме отпојати све што са Литургије знамо – а знамо много; за сутра, препоручујем: тропар васкрсан, гласа седмог, тропар св. Александру Невском (иако по типику не иде), тропар Крсту. Један од мојих омиљених кондака, који смо певали и на наступима – Не ктому пламеноје оружије, „одрадићемо” првом приликом. У цркву се свакако може одлазити у току дана и за прислуживање свећа и за исповест... По договору са свештеником.

Ко хоће – посла има: певајмо, вежбајмо за све наредне недеље, нарочито за Страсну седмицу и Васкрс. Јер, ипак - чекамо Васкрсење.

Спаси, Господи, људи Твоја …

Горе, имајмо срца!

Ј. А. Тонић

УОЧИ НЕДЕЉЕ КРСТОПОКЛОНЕ