Дрводељски радови предвиђени у погодбеном предрачуну за довршење дорћолске цркве, подразумевали су постављање паркета у олтару, као и израду “главних”, “бочних” и “задњих” улазних врата од храстовине. То значи да у време када је отпочела израда коначних планова за цркву Александра Невског, почетком друге половине треће деценије ХХ века, краљ Александар цркви још није наменио улазна врата са Опленца.

Али већ почетком 1927. краљ је ова тешка храстова двокрилна врата прекривена бакром, прво наменио, а онда и поклонио цркви Александра Невског.

Двери су монументалне, двокрилне, од храстовог дрвета пресвученог бакром.

Вршилац дужности Управе Двора доставио је димензије улазних опленачких врата Одбору за подизање православне цркве Светог Александра Невског на Дорћолу крајем фебруара 1928. године, очигледно како би се са њима рачунало приликом довршења градње цркве.

Ово би указивало на чињеницу да је после оштећења која су опленачка врата претрпела у рату 1916. године, када су их Аустријанци оголили од бакарне оплате, дошло до поправке врата, јер она на Дорћол стижу поново са бакарном оплатом каква их видимо на фотографијама у Споменици освећења дорћолског храма.

 

Главна улазна врата у цркву Св. Александра Невског, поклон краља Александра I Карађорђевића дорћолском храму
Главна улазна врата у цркву Св. Александра Невског, поклон краља Александра I Карађорђевића дорћолском храму

 

Ово би указивало на чињеницу да су врата била монтирана још пре освећења цркве, ипак, према неким изворима улазна врата у цркву Александра Невског монтирана су тек када и полијелеј од 56 свећа, односно када и престоли – нешто пре октобра 1933.

Свако крило двери је уоквирено правоугаоним рамом тордираног ужета, раздвојени су пиластром дебљег тордираног ужета са базом и капителом на средини двери. Свако од крила је подељено у три четвороугаона поља уоквирана рамом од тордираног ужета. Горње квадратно поље украшено је штитастим кружним медаљоном, средишње, праовоугаоно украшено је крстом, а на доњем, квадратном, које у четири угла има представе великих глава клинова који као да су закуцани у ову плочу, приказан је флорални елемент.

Изгледа да су управо ова врата поједностављено приказана на макети опленачког храма на ктиторском портрету краља Петра, јер су у време почетка израде портрета још била на улазу у цркву Светог Ђорђа. Истиче се уочљива по дела на шест поља, за разлику од нових опленачких двери које су подељене у двадесет квадратних поља са представом двоглавог орла на свакој.

УЛАЗНА ВРАТА У ХРАМ