ПРЕПОДОБНИ ОТАЦ НАШ СВ. СИМЕОН, СЕРБСКИ, МИРОТОЧИВИ

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО УОЧИ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ

Понедељак, 25. фебруар у 17 ч.

ХРАМ СВ. СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ на Новом Београду

Није лако „препоручити се” у некој другој цркви за певање на бденију, а није лако ни после кад, Богу хвала, старешина очекује и позива хор да ову лепу и динамичну службу увелича својим учешћем. Ваља истрајати и испунити очекивања. Ми се надамо да ћемо, са препоруком оца нашег, светог Симеона у том труду истрајати и ове године.

Заиста, са радошћу, одазваћемо се и приложити што умемо на дар једном од најмлађих београдских храмова посвећеном једном од најстаријих по части, светитеља српских – родоначелнику светородне лозе немањићске.

„Бодро си изволео божаствено

да пошаљеш светлост спасења

нама, у ноћи зла,

несазнањем држани што бесмо

и показа свима

синови светлости и дана да будемо,

богомудри Симеоне. ”

[Из шесте песме Канона Светоме, који написа св. Сава]

Не знам шта би се пре могло извдвојити из житија овога часнога мужа. Владар, државник, ујединитељ, бранитељ Православља, ктитор, градитељ, родитељ, монах, на концу у светости својој - мироточац.

Ноћ зла, канда беше и у време Савино када је спевао овај стих родитељу своме који се јавио светитељем. Да ли смо кадри да из тога мрака „несазнања” жмиркајући, најзад прогледамо и синови светлости и дана да постанемо, угледајући се на толике очите узоре наше небесне Србије?

Радује се и Студеница, и Хиландар, и Црна Гора, а у престоном граду, сваке године јединствена појава – на два светосимеоновска бденија певају два хора – ми преко реке, а хор „Св. Симеон Мироточиви” у Патријаршији са дир. Милицом Тишмом. И то је чудо!

Ј. А. Тонић

СВ. СИМЕОН МИРОТОЧИВИ