СРЕТЕНИЈЕ ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА
БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО
Уторак, 14. фебруар 2017. у 17 ч.

ЛИТУРГИЈА
Среда, 15. фебруар у 9ч.

 

„Какво је то откровење, каква је то истина коју је открио Свети Дух Светоме Старцу? То, да је Дјева родила Победитеља смрти, Спасење свету. Спасење од чега, од кога? Од греха, од смрти, спасење од ђавола, спасење од пакла. Заиста, он је у том часу, Бог му је дао, Дух Свети му је дао, и он је сагледао шта ће то Детенце да уради када одрасте, када постане човек, када постане Чудотворац и Проповедник. Он је Спасење, ево, очи моје виде Спасење Твоје. Спасење! Дух Свети је изнео пред духовне очи Светога Старца све шта је Господ урадио, све шта је Господ учинио ради ослобођења људи од греха, од смрти, и тиме показао пут спасења, спасења од греха, спасења од смрти, спасења од ђавола. […]

То је спасење које је Он донео свету. И то је све видео Свети Старац, и зато је данашњи празник Сретење – сусрет човека и Бога, грешног човека и Спаситеља света Господа Христа.”

[Ава Јустин, Беседа 4. на Сретење Господње, 1977. год. у манастиру Ћелије]

Време се захуктало. Два велика Празника, Св. Три Јерарха и ево, наступајуће Сретење, већ смештени у припремне недеље пред Часни Пост.

Појући на бденију уочи овог Богородичног Празника, надамо се и ми сусрести се са Господом, као што се некад времешни, смирени, благи Симеон сусрео са Детенцетом Које ће и њему, и свему свету донети спасеније.

Ниње отпушчаеши …

Ј.А. Тонић

СРЕТЕНИЈЕ ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА – БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО