СРЕТЕНИЈЕ ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Четвртак, 14. фебруар у 17 ч.

ЛИТУРГИЈА

Петак, 15. фебруар у 9 ч.

„И ми хришћани, први сусрет наш са Господом Христом, када је? Када се крштавамо. "Који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте", каже Свети Апостол. Тако значи, тај сусрет са Богом, то облачење у Бога наше природе, то је ослобођење од греха, од порока, од страсти, од свега демонског, од свега прљавог. Тако је сусрет са Господом Христом најважнији догађај у животу свакога од нас. Наше сретење са Њим. Да, ми се у ствари сусрећемо са Господом Христом сваки дан. Кад станеш на молитву, гле, то је већ сусрет твој са Господом Христом. Кад чиниш добро дело, еванђелско добро дело, то је такође сусрет са Њим. Тако ми од тих сусрета живимо душом, живимо Вечном Истином, Вечном Правдом, Вечном Љубављу, живимо оним што је Христово, оним што је Божије, оним што је Свети и Праведни Симеон на данашњи дан осетио и видео када је узео у своја света наручја Детенце - Господа Христа.”

[Ава Јустин, Беседа 4. на Сретење Господње, 1977. год. у манастиру Ћелије]

На међи између зиме и пролећа, одвајкад тако обележено у народском календару налази се лепи Богородични празник Сретенија. Сретање Богомладенца са праведним старцем Симеоном, по томе прозваном Богопримац, Симеонов сусрет са најзад осмишљеном кончином свог земног живота, и наш сусрет који обнављамо и којим се обнављамо, не само годишње на овај празник већ како каже ава Јустин, чим станемо на молитву.

Поклапа се са историјски важним догађајима у народу српском, па имамо прилику да се Празнику заиста и посветимо у нерадном дану.

До сретања!

Ј. А. Тонић

СРЕТЕНИЈЕ 2019