СЛАВА МЕШОВИТОГ И ПЕВНИЧКОГ ХОРА  „СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ”

5-6. децембар 2016

 

ПОНЕДЕЉАК
5. XII у 17 ч.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

УТОРАК
6. XII у 9 ч.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА
у 18 ч. – А К А Т И С Т св. Александру Невском, и у наставку – СЛАВСКИ КОЛАЧ


Светитељи се прослављају обично неколико пута у години, свакако у дан свог упокојења – а за вечни живот рођења – и, већ према житију, на дан преноса моштију, или каквог чуда, или другог важног догађаја који је обележио њихов земни живот.

Наша црква је посвећена Преносу моштију св. Александра Невског (1724), но у домовини светог Александра, управо се 6. децембар прославља као „главни” спомен Благоверног Књаза. 

Тога дана се сећамо заправо погребења Светога. После деветодневног пута ка граду Владимиру где је требало да буде сахрањен, тело Књаза – подвижника је донесено нетљено. Митрополит Кирил, духовни отац светога Књаза, казао је у надгробном слову: „Знајте, чеда моја, да је зашло сунце земље Суздаљске. Неће бити више таквог кнеза у земљи Руској.”

При погребењу у Рождественски манастир јављено је Богом чудо „дивно и памјати достојно”: када је тело светога Александра било положено у гроб, економ Севастијан и митрополит Кирил хтели су да му ставе у руку грамату. Свети Књаз, као жив, сам је пружио руку и примио грамату из руку митрополита.

Тако је прославио Бог својега угодника – светога ратника-књаза Александра, прозваног Невскога.

И ко би помислио да ће спомен Светога из предалеког Переслављ-Залеског, родног му места, Божијом вољом, сеобама „белих” избеглица из Русије првих деценија XX в.  стићи до на Дорћол, раскрсницу четири пута, да баш ту никне храм, у којем је толико нас нашло уточиште. Много је пролазника, много критизера, много симпатизера, а има Богу хвала много и оних који су дубоко, најдубље прионули уз ову нашу цркву и самог Светитеља.

Сви ми, зовемо све вас – оне који су долазили, оне који су пролазили, оне који би можда дошли, дођите у неки од два дана којима ћемо прославити лик Светога Благовернога Књаза, чијом милошћу и заступништвом постоје и претрајавају „они који се труде, и који поју”:

Драги певачи, сотрудници, помоћници, љубитељи, пријатељи, рођаци, чланови групе на фејсу 🙂

Изволите нам се придружити на служби – да се светом Благоверном Књазу помолимо, а за трпезом – да попричамо и запевамо.

Ишчекујемо Вас са особитом радошћу!

Црквени хор „Свети Александар Невски” са хороводилицом

СЛАВА МЕШОВИТОГ И ПЕВНИЧКОГ ХОРА „СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ”