СЛАВА ХРАМА СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ – ПРЕНОС МОШТИЈУ БЛАГОВЕРНОГ КЊАЗА

БДЕНИЈЕ - уторак, 11. септембра у 17 ч.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА – среда, 12. септембра у 9 ч.

АКАТИСТ СВ. АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ - среда, 12. септембра у 18 ч.

„Развеселите се данас руски народи, ликујте начелници и властелини, јер ево тело од тела и власт од власти ваше, благоверни кнез Александар Невски, ликује са анђелима на небесима, и све своје сроднике, и оне на власти и оне који су под влашћу, на духовно празновање позива, молећи се за све Господу.”

[Стихира на литији, гл. 1]

Веома смо поносни што је храм којем припадамо, душем и срцем (а свега певач-два по парохијској припадности) посвећен великом руском светитељу. Историјат нашег храма није мање узбудљив него житије Светога.

Од малене шатор-цркве, устројене да би се у њој причешћивали војници - руски добровољци пред битку и вршила опела, постављене на 1876/77. на данашњем Студентском тргу (више од тридесет година пре катедралне александроневске цркве у Софији) преко освећења велелепног храма у срцу Дорћола, 1930. године – па до овог септембра, када је наш храм освануо без скела и „проговорио” после три и по године живописања. Колико слава прослављених, у колико разновремених околности, прилика и неприлика…

Славећи догађај када су чесне мошти светога благовернога кнеза пренете из града Владимира у Петроград, у Александро-Невску лавру, где и сада почивају, радосно вас позивамо да узмете учешћа у слављу, не само света дорћолског, већ свих који су чудноватим путевима припали нашем Храму.

Ј.А. Тонић

СЛАВА ХРАМА СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ – ПРЕНОС МОШТИЈУ БЛАГОВЕРНОГ КЊАЗА