СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОЈИЦА

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Субота, 3. јуни 2017. у 17 ч.

„Примите ослободитељно очишћење од греха: росу од Духа која огањ сипа, о светлолика чеда црквена! Јер сада из Сиона изиђе закон, благодат Духа у облику огњених језика.”

[Катавасија на Духове, ирмос пете песме]

И други циклус Триода – цветни, педесетнички – приводимо крају. Празником силаска Светога Духа на апостоле заокружен је пут започет Недељом о митару и фарисеју, а будући да управо овај Празник означава и рођендан Цркве - начињемо нови, бескрајни круг, и у њему – Цркву са нама, (у нади да ћемо таквима постати) - „светлоликим чедима”.

Пламени језици дотакавши апостоле прекалили су злато њиховог послушања према своме Учитељу и тако су произведени у посленике који ће све језике говорити да би разним народима приближили и открили Тајну спасенија.

Празнични триптих краси празнично бденије, Литургија и вечерње са коленопреклоним молитвама. Колико се пред Васкрс радујемо шаренилу јаја и цвећа којим је храм улепшан, толико сада ишчекујемо милину зеленила које ће прекрити све цркве, и густи мирис липа које тако заносно на Дорћолу већ освајају …

„Необично чувење, необично виђење: огањ се раздељује за раздавање дарова!” Речима ове хвалитне стихире, призивамо, да нас што буде више за раздавање и примање.

Ј.А. Тонић

 

СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОЈИЦА