СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОИЦА

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Субота, 26. мај у 17 ч.

„Кад се семе посеје, треба да дође на њ сила топлоте и светлости, да учини да расте.
Кад се дрво усади, треба да дође сила ветра, да га учврсти.
Кад домаћин дом сагради, он тражи силу молитве, да му дом освешта.
Господ Исус Христос посејао је најблагородније семе на њиви овога света. Требало је да сиђе сила Духа Светога, да то семе загреје и осветли, да би успешно расло.
Господ Син усадио је у дивљу њиву смрти дрво живота. Требао је да духне силни вихор Господа Духа, да дрво живота учврсти.
Превечна Премудрост Божја саздала је била Себи домове од изабраних душа људских. И Дух силе и светости Божје требао је да сиђе у те домове и освешта их.
Божански Женик изабрао је био Себи Невесту, Цркву чистих душа, и Дух вечне радости требао је да сиђе, да прстеном веже небо и земљу, и Невесту обуче у свадбено рухо.
Све како је проречено, онако се и збило. Дух Свети је обећан, и Дух Свети је сишао.”

[Св. Владика Николај, Из Омилија, беседа на Јеванђеље о Духовдану]

Не може једноставније нити јасније бити појашњен догађај којим заокружујемо период Триода – Силазак Духа Светога на апостоле, рођендан Цркве.

Све нам је дато, поклоњено, појашњено. Наше је да ми својом снагом „духнемо” и додамо силе нашем задужењу, отпојемо празнични триптих – бденије, Литургију и коленопреклоно вечерње, травно – мирисно, прилажући своје молитве у рукодељу тога дана – венчиће. Када би знали да проговоре …

„Благословен јеси, Христе Боже наш!”

Ј.А. Тонић

СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОИЦА БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО