САБОР СВЕТОГ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛА И ДРУГИХ БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА - АРАНЂЕЛОВДАН

ЦРКВА СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА – САБОРНА ЦРКВА

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО - СЛАВСКО

Недеља, 20. новембра 2016. у 17 ч.

 

„Радујте се, заједно са нама, ангелски чинови, јер ваш вођа и наш заступник, велики Архистратиг, јављајући се на данашњи дан у свом часном храму, све славно освећује. Због тога, ми као дужници, њему кличемо: Заштити нас заклоном крила твојих, велики Михаиле Архистратиже!”

[Закључна стихира на Господи воззвах, гл. 6]

Аранђеловдан је један од оних празника које доживљавамо као опште, заједничке, попут Божића и Васкрса; не само да велики број домова слави спомен на Архангела Михаила као своју крсну славу, већ смо сви дубоко свесни значаја, силе и заштите коју први стратег, мудри заповедник и предводник сила бестелесних има у животу православних. 

Свесни смо битке – не само оне епске, историјске, када је неустрашиви Михаил повео своје саборце да се одупру погорђеном и, власти гладном, Сатанаилу уз незаборавни поклич: Станем добрје! Станем со страхом! и чију драмску потку препознајемо у многим филмским спектаклима – већ и битке која се у сваком часу одвија у поднебесју, и у свакоме од нас; битке са онима којима пречисти, бестелесни образ и непрестано присуство благодати Божје једноставно није довољно. Заклону крила архангелових сви притичемо у невољама и искушењима, уздајући се и у посредништво „малих” гласника – наших анђела чувара.

Ове године, сасвим неочекивано, позив за учешће нашег Хора на бденију стигао је, ни мање ни више, него из Саборне цркве, посвећене управо св. Архангелу Михаилу. Отац Пера Лукић нам буде љубазан домаћин сваке године када певамо на вечерњој уочи св. Стефана Штиљановића; баш ове године, пре месец дана, у разговору после вечерње, приметио је да, ето, један други хор сваке године пева на бденију уочи славе; да није тако, вели – позвао би нас. Гле чуда, тако и би – па сад имамо част и прилику да први пут певамо на славском бденију у престоној цркви Београда града.

Искрено се надамо да ћемо, оплемењени богатом акустиком Саборне цркве, а ношени крилима сила бестелесних који у тај дан славе свој сабор – достојно оправдати указану нам част.

Преостаје само да литијском стихиром гласа првог, позовемо све певаче да нам у томе помогну:

„Ходите, дакле,празникољупци и христољупци, узевши цветове доброчинстава, чистим помислима, и племените савести, поштујмо сабор архангела: јер они стоје непрестано пред Богом, певајући трисвету песму, моле за спасење душа наших.”

Наравно, од срца желимо срећну славу члановима Хора, садашњим и некадашњим: Игору Маринковићу, Милици Величковић, искушеници Ивани, Данки Селаковић и девојачку славу Милени Лазић и Јани Милишић.

У здрављу славили на много благих година!

Ј.А. Тонић 

 

САБОР СВЕТОГ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛА И ДРУГИХ БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА – АРАНЂЕЛОВДАН