Развој Православне мисионарске школе од 1990. до 1998. године

Патријарх Српски Г. Герман и протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић, са ученицима веронауке 1985. године
Патријарх Српски Г. Герман и протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић, са ученицима веронауке 1985. године

Период од 1990. до 1998. године био је период процвата Православне миси- онарске школе при храму Св. Александра Невског.

Од 1990. године, у атмосфери снажних промена у друштву, праћених буђењем интересовања, нарочито младих људи за веру и за, пола века потискивани, хришћански национални идентитет, све више људи је долазило на богослужења у храм Св. Александра Невског.

Међу њима је било много оних (и старијих и млађих), који нису били крш- тени, а желели су да се крсте, као и оних крштених који су мало или нимало били упознати са својом вером православном. Сви они су желели да своју духовну глад и жеђ утоле у окриљу Цркве Православне, да се нахране истинском храном и пићем ‒ православном вером и учењем; сви они су желели да сазнају шта је то и какав је то истински живот у Христу, онакав каквим Црква живи без прекида већ две хиљаде година, и не само да сазнају, него и да живе тим животом.

О процвату и убрзаном развоју Православне мисионарске школе почетком деведесетих година 20. века сведочи и чињеница да је 1990. године у храму Св. Александра Невског било десетак рукопроизведених чтечева, свршених полазника Школе, који су, по утврђеном распореду, прислуживали у олтару.

Са знатним приливом полазника у Православну мисионарску школу и повећањем броја свршених полазника-младих мисионара, указала се потреба за проширењем делатности Школе, у складу са личним призвањем, даровима, склоностима и образовањем њених полазника и, потом, мисионара, који се по завршеном курсу активно укључују у рад Школе, помажући као мисионари свештеницима-вероучитељима.

РАЗВОЈ ПРАВОСЛАВНЕ МИСИОНАРСКЕ ШКОЛЕ 1990-1998.