Првобитна икона патрона на фасади храма

На пројекту цркве Светог Александра Невског Василија Андросова у линети на западној фасади скицирана је икона која контурама и обрисима личи на Деизис по композицији. Сама линета над улазом је изгледа и у форми мало другачија од изведене, а планирана мозаичка икона је рађена много касније, у послератном периоду.

Судећи према икони Светог Александра Невског, која се крајем ХХ века чувала у ризници дорћолске цркве, може се закључити да је то вероватно првобитна икона која је била монтирана изнад главног западног улаза у цркву.

Према иконографском решењу, стилу и уметничком рукопису, али и времену настанка иконе, а оно се може одредити према фотографијама из времена освећења храма репродукованим у Споменици изградње цркве, намеће се закључак да је ова допојасна представа Светог Александра Невског рад истог иконописног атељеа руског емигранта Бориса Сељанка који је био ангажован на довршењу иконостаса.

Могуће је претпоставити да је, пошто су сликарски радови потребни за довршетак иконостаса, као најнеопходнији за освећење дорћолског храма, били поверени атељеу руског емигранта Бориса Сељанка, у овом кругу наручена и икона патрона за линету изнад улазних врата, која је израђена – као и све остале слике које је Сељанко изводио – уљем на платну, и која је била монтирана под стаклом на фасади храма. У прилог овој претпоставци иде и чињеница да је атеље Сељанка икону Александра Невског већ морао извести и за ред престоних икона на иконостасу, па је логична велика сличност у контури фигуре, гесту и другим детаљима ове две композиције.

Свети Александар Невски
Првобитна икона Св. Александра Невског изнад улаза у храм (уље на платну, 1930)

Ова икона је морала бити довршена пре освећења, јер се већ на фотографијама са освећења храма из новембра 1930. види да је монтирана над западним улазом у цркву.

ПРВОБИТНА ИКОНА ПАТРОНА НА ФАСАДИ ХРАМА