Преводилачко братство “Инок Исаија”

1992. године основано је преводилачко братство „Инок Исаија“ чији чланови преводе са готово свих свет ских језика. Братство углавном преводи текстове поучне и за верски живот и спасење корисне.

Издавачка делатност

Прва књига коју је објавила ПМШ била је књига „Кроз огањ апокалипсе“ (1991). У овој књизи су објављени текстови у којима се, на све тоотачки начин, објашњавају знаци времена. Од тада издавачка делатност непрекидно јача и ПМШ издаје књиге: „Небо и земља ће проћи“ (1992), „Изазови далеког истока у светлости православног Хришћанства“ (1993), „У тамници херметичког круга“ (1994), „Св. Јован Шангајски“ (1995),. Све књиге су дела групе аутора, приређивачи су били мисионари ПМШ, а рецензент је био прота Љубодраг Петровић. 1995. године у издању ПМШ објављена је и књига“Младост и страсти” Владимира Димитријевића, која је доживела неколико издања и која била једна од најпродаванијих књига у београдским књижара тих година.

ПМШ постаје и издавач библиотеке „Политика и образ“ у оквиру које излазе књиге: „Истина ο француској револуцији“, „Православље и нови светски поредак“ и „Пола века српске голготе“ др Марка С. Марковића, као и књига „За васкрс распетог Србства“ Небојше М. Крстића. Јуна 1995. године покренут је и Билтен храма Светог Александра Невског у коме се, поред обавештења ο животу парохије и ПМШ, штампају и краће духовне поуке и чланци. Главни и одговорни уредник “Билтена” био је протојереј-ставрофор Хаџи Љубодраг Петровић. Новембра 1997. год. покренут је и часопис „Београдски дијалог – истина ο тоталитарним и деструктивним верским сектама“, у коме је, на православни начин, била раскринкавана лажност и духовна штетност учења и деловања тоталитарних и деструктивних верских секти.

Издања “Образа светачког”
Издања “Образа светачког”

Од 1997. године Православна мисионарска школа сарађује са хиландарским фондом „Тројеручица“ у издавању библиотеке „Образ светачки“, у оквиру које је до 2010. године изашло 122 наслова, светоотачких дела и душекорисних књига.

Издања Образа светачког 4

Уредник библиотеке “Образ светачки” био је Јован Србуљ. Рецензент свих књига ове библиотеке је до 1998. године био о. Љубодраг Петровић, а од 1998. године о. Вајо Јовић. 2000. Православна мисионарска школа је издала књигу “Свети Александар Невски ‒ житије, акатист, чуда”, коју је приредио Слађан Мијаљевић. 2011. године покренута је нова библиотека “Невски” у којој су, до сада, об јављена два наслова: “Свети благоверни велики кнез Александар Невски ‒ житије и чуда, службе и акатист” и “Упознајмо веру православну ‒ веронаука у десет поука” протојереја-ставрофора Ваје Јовића. Уредник библиотеке “Невски” је Матеј Арсенијевић, преводилац и публициста.

 

Краћи историјат издавачке делатности Православне мисионарске школе