ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ. НИКОЛЕ, ЧУДОТВОРЦА МИРЛИКИЈСКОГ
БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО-ПРАЗНИЧНО-СЛАВСКО У ХРАМУ СВ. НИКОЛЕ, БОРЧА

Субота, 21. мај 2016. у 18 ч.

PRENOS MOSTIJU SVNIKOLE

„Својим путовањем, пресвети оче, море си осветио, када многочудотворне мошти твоје путоваху у град Бари, да од истока до запада славе име Господње. О, прекрасни и предивни чудотворче, брзи помоћниче, усрдни заштитниче, предобри пастиру који духовно стадо спасаваш од разноврсних опасности, тебе прослављамо и тебе величамо као наду свих хришћана, извор чудеса, покровитеља верних, премудрог учитеља, хранитеља гладних, радост уплаканих, одећу нагих, лекара болесних, крманоша морепловцима, ослободитеља сужњима, старатеља и заштитника удовица и сиротих, чувара целомудрија, кротког васпитача деце, окрепљење стараца, наставника постника, одмор трудбеника, изобилно богатство ништих и убогих.”

[Из молитве у Акатисту Светоме]

Пре 929 година, у градићу Миру, у области Ликија, једног христољубивог монаха у сновиђењу је посетио архиепископ тамошњи, Николај и упозорио га на смутне дане који предстоје. Пред најездом муслимана, казао је, ваљало је склонити и саме његове свете мошти које су у Миру – и у миру – почивале седам и по векова.  

Многа чудеса и исцељења десила су се на том великом путовању, толико - да се овај дан прославља као други спомен на светог Николаја чудотворца, велико српско крсно име.

На љубазни позив свештенства храма борчанског, николајевског и ове године певаћемо на бденију уочи храмовне славе и тако надокнадити пропуштено „зимско” бденије. Посебно је лепо сочетаније три „вида” бденија – и васкрсно, и васкршње, и славско!

 

Саши и Милици Шормазима унапред честитамо крсну славу, у здрављу славили, на многаја љета!

 

Ј.А. Тонић

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ. НИКОЛЕ, ЧУДОТВОРЦА МИРЛИКИЈСКОГ