ПРАШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ

недеља, 18. фебруар 2018.

   

„Еванђеље праштања је толико неопходно земаљском свету да се протеже и на птице у гори. Наши стари говораху, причао ми је мој покојни отац, да се на данашњи дан и птице у гори опраштају, птице у гори опраштају… О, какве нежне, анђелске и еванђелске осетљивости и саосетљивости код птица. Оне јаче од нас осећају Спаситељево дирљиво Еванђеље опраштања. Гле, птице у гори усрдније су од људи у испуњавању Еванђеља Христовог.

Браћо, застидимо се пред птицама. Зар да нас оне претекну у испуњавању Христовог Еванђеља? Похитајмо, опростимо данас свима, еда би Господ опростио нама грехе наше. Помолимо се за све, за пријатеље и непријатеље, за оне који нас мрзе и за оне који нас воле, за добротворе и злотворе. Будемо ли тако радили, ми ћемо за све време Великог поста ревносно ићи путем еванђелских врлина и радосно узићи у Нови Рај, Васкрсење Христово, где свакога од нас очекује Божанска Истина и Правда, Божанска Бесмртност и Вечност, Божанска Љубав и Радост. Амин.”

[Из Беседе аве Јустина на Беле покладе, ман. Ћелије 1965]

Похитајмо! Похитајмо да:

- опростимо једни другима, не само оно што се лако да опростити већ и оно што нас пече и што потајно негујемо као неко важно имање којег не желимо да се одрекнемо а које ће нам бити тежак багаж и повући нас у бездан, баш онда када нам буде била неопходна лакоћа чисте покајане и помирене душе;

- не лишимо себе непоновљиво дубоких, поетски богатих, напевима расцветалих појачких великопосних творенија и служби на којима се везу – Покајног канона св. Андреја Критског, гласом петим обојених Пређеосвећених Литургија, свечаних Литургија св. Василија Великог – свака недеља Поста са својом, посебном темом и поуком, благости Акатиста Пресветој Богородици … а тек Страсна седмица – и у њој, ове године, сочетаније Благовести и Велике Суботе.

- приложимо свој подвиг спасењу нас самих, а тиме, ко зна – можда и других око нас. Кроз труд, кроз молитву, читања душекорисних штива (а толико нам је тога под руку …) Одрицање од празнословља и празноумља у које нас свакодневно свет увлачи и меље.

Праштајте, браћо и сестре. Свима нама – Бог да прости.

Време Поста радосно почнимо!

Ј. А. Тонић

ПРАШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ