Преводилачко братство “Инок Исаија”

1992. године у оквиру ПМШ основано је преводилачко братство „Инок Исаија“, са циљем да његови чланови, преводећи верско-поучне и црквено актуелне текстове православних аутора са више светских језика, помогну остваривању црквене мисије кроз издавачку делатност ПМШ. Чланови Братства су, што у оквиру заједничке делатности у оквиру Братства, што за потребе других црквених издавачких кућа, до данас превели више стотина текстова и на десетине књига, са руског, француског, немачког и енглеског језика.

Апологетска секција

1992. године, у оквиру Православне мисионарске школе, основана је Апологетска или Веробранитељска секција. Рад ове секције састојао се у држању предавања на актуелне теме везане за одбрану чистоте вере православне и чистог учења Православне Цркве у времену свеопште духовне пометње и организоване навале секти и култова у последњој деценији 20. века.

Већину предавања држао је, тада, студент књижевности, данас књижевник и професор, публициста и преводилац мр Владимир Димитријевић.

Временом су ова предавања прерасла у својеврсне трибине на којима су предавачи, свако из перспективе свога знања и животног искуства, давали православни одговор на савремене неправославне духовне појаве као што су: секте, окултизам, култови, рок музика, поп-култура, ТВ спотови, медији и њихов утицај на обликовање јавног мњења…

Предавања петком

Од 1992. године почела су, поред редовних часова веронауке суботом, да се одржавају и “Предавања петком”, која су убрзо прерасла у својеврсну православну омладинску трибину. Предавања су држана на теме православног схватања и искуства уметности, науке, културе, друштвеног живота; на теме историјске, културолошке, научне; на теме изазовa информатичке цивилизација, технологије, постхришћанске цивилизације.

И ова предавања су, као и “Православна трибина суботом у Невском”, започињала после богослужења. Петком поподне, служен је у храму акатист Господу Исусу Христу или Пресветој Богородици (наизменично), а затим се прелазило у парохијски дом где су предавачи држали предавања, после којих је следио разговор свих присутних на дату тему.

Почетак издавачке делатности

Схватајући значај књиге за хришћанску мисију, поготово у време краја епохе комунизма, када није било довољно православних књига, а нарочите не оних на савремене теме, Православна мисионарска школа 1993. године покреће своју издавачку делатност.

Прва књига коју је објавила ПМШ била је књига „Изазови Далеког Истока у светлости православног Хришћанства“ (1993), зборник чланака о савременој синкретистичкој духовности будистичко-индуистичке оријентације у светлости учења једне, свете, саборне и апостолске Цркве. Била је то прва у низу од преко сто педесет књига које ПМШ, у својим различитим библиотекама, објавила до данас.

 

Почетак издавачке делатности