СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – ПЕТРОВДАН

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Среда, 11. јули 2018. у 17 ч.

„Ко су они? Рибари, Галилејски сељаци, који су се разбегли кад је Господ био распет на Крсту. Плашљивци, кукавице; Петар се трипут одрекао пред слушкињом Господа Христа. Али шта је се то десило и Петра учинило неустрашивим, да је он устао и почео се борити са несретним Нероном, са Римским царевима, са римским велможама, са Јеврејским главарима свештеничким и народом. Ко му је дао ту силу? Господ Христос, Васкрсли Господ Христос. Пославши Духа Светог на Своје Свете Ученике, и исто то и Апостолу Павлу. […]

И заиста, Свети Апостоли људи као и ми, исте природе као и ми, али силом Христовом, ето, освојили су свет. Пала је Римска империја пред њима иако су их цареви гонили, сва сила њихова земаљска. Они су јединствени победиоци рода људског, који за победу нису употребљавали насиље, ни оружја, ни мачеве, него су ишли кроз овај свет као јагањци међу вукове. И десило се највеће историјско чудо у роду људском: јагањци победили вукове.”

[Авва Јустин, Из Беседе на св. Апостоле, ман. Ћелије, 1974]

Васкрсли Господ је данас нама приступачнији него својим ученицима што је био. Од нас се траже далеко мања страдања а ипак Га се олако одричемо, а онда и не видимо и не потребујемо. Империје се само смењују, вукова – много.

Чиме ћемо победити? Хајде за почетак да се наоружамо песмом на бденију.

Ј.А. Тонић

ПЕТРОВДАН 2018