У црквеној ризници чувала се шоља са штампаним ликом Светог Александра Невског. На шољи је био натпис: С=в: Бл. Вел. К=нзь Александръ Нев. Отъ С. – Петербургскаго Духовнаго Цензурнаго Комитета печатать дозволяется. С. Петербургъ, 11 iюня 1893г. Цензоръ Архимандритъ Тихонъ. Целина је изведена живим колоритом, златом, црвеном, плавом, зеленом.

На раму је израђен флорални преплет. На фону сивих брда, на каменитом тлу, под плавим небом, у првом плану стоји Светитељ са десном руком на грудима и барјаком са Христовим ликом и крстом у левој руци, у сребрнозлатном оклопу, огрнут црвеним плаштом са хермелином, у плавим панталонама, зеленим дубоким чизмама са златним украсом, у зеленој туници украшеној златом.

У првобитном црквеном дому чувао се и зидни сат са натписом: Краљевски јувелир / Милан Т. Стефановић / у Београду.

* * *

Богородица МлекопитателницаБогородица Млекопитателница, репродукција карејске иконе штам- пана на папиру, почетак десете деценије ХХ века, опремљена је декоративним рамом са флоралним мотивима – делом примењене уметности, радом жичких монахиња украсним текстилним тракама и везом на тканини, димензије рама су 63 х 49 cm. Икона је, као икона Покровитељке, била смештена у Институту “Мајка и дете” у Београду. Храму Александра Невског даровала ју је др Љиљана Милијана Савић, лекар, прогнаник из Сарајева, која је радила у Институту “Мајка и дете” у Београду.

 

 

ГрамотаУ Мисионарском дому чува се Грамота – “благослов за усрдан труд у славу цркве” (штампа на папиру са дели- мично руком исписаним текстом у раму, 420 х 260 mm), као признање за рад мисионарској школи при храму Светог Александра Невског, са потписом патријарха Алексеја у Москви, 18. јуна 1998. године који је стигао преко руске цркве Свете Тројице у Београду.

ОСТАЛИ ПРЕДМЕТИ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ