ОДБАЦИВАЊЕ ПАПИНОГ ПРЕДЛОГА ЗА РИМОКАТОЛИЧЕЊЕ РУСИЈЕ

Тек што се опорави Свети кнез Александар од своје болести, дођоше код њега два кардинала носећи писмо од папе Инокентија IV.

Римске папе, које непрестано стремише да потчине под своју власт Руску Цркву, схватише колико је тешко оружјем покорити Русе. Победе Светог Александра над Швеђанима и Немцима су јасно доказивале то.

И уместо претећих була (папских повеља), које су позивале на крижарске ратове против Руса, изједначујући их са паганима, они одлучише да изаберу други пут. Решили су сада да улове Светог Александра у своје мреже лукавством.

Видевши, да руски кнезови и народ страдају под тешким јармом, папе се надаху да ће они бити попустљиви и да ће се лако сложити, и по цену отпадништва, да купе наду у помоћ папе и краљева, који су му били подређени.

У писму Александру папа Инокентије је саопштавао кнезу да је отац његов, велики кнез Јарослав, боравећи у Татарији неко време са изаслаником папиним, монахом Плано-Карпинијем, тобоже дао обећање овоме да ће примити латинску веру и да је умро, наводно, већ прибројан „истинитој цркви“ (тј. Римској).

Овој вести ‒ без сумње лажној ‒ јер и сâм Плано-Карпини, који је детаљно описао своје путовање, ништа не говори о овој околности, папа је додао и савете Александру да следи добри пример свога оца и заједно са народом својим да приступи Римској цркви као „јединој истинитој цркви“, под чијим окриљем ће наћи заштиту и славу.

Душа Светог Александра се побуни против такве лукаве клевете, изречене на рачун његовог покојног оца.

Окупивши мудре људе и промисливши о тој ствари са њима, он написа папи исповедање Православне вере, а кардиналима рече:

„Ми знамо истинску историју вере и Цркве од Адама до Исуса Христа, и од Исуса Христа до Седмог Васељенског Сабора, држимо се тога учења, које су раширили по целом свету Апостоли, чувамо Предање Светих Отаца и седам Васељенских Сабора, а ваше учење не прихватамо“.

Св. Александар Невски одбацује лукав предлог папских изасланика о римокатоличењу Русије
Св. Александар Невски одбацује лукав предлог папских изасланика о римокатоличењу Русије

Овај одговор Светог Александра римском папи је од великог духовног и историјског значаја! Из тог одговора се јасно види да се Свети Александар није бавио само практичним питањима, важним за владара и војсковођу, већ да је имао и свеобухватну православну визију руске историје. У дубини своје руске душе носио је он светли лик предањског Православља…

Вера православна била је за њега светиња, која беше изнад свих привремених политичких циљева, интереса и савеза.

ОДБАЦИВАЊЕ ПАПИНОГ ПРЕДЛОГА ЗА РИМОКАТОЛИЧЕЊЕ РУСИЈЕ