НЕДЕЉА ТРЕЋА ЧАСНОГ ПОСТА - КРСТОПОКЛОНА

БДЕНИЈЕ  ВАСКРСНО, глас 7.

Субота, 10. март 2018.

„Неће се мени и теби да се молимо Богу. То онај (=ђаво) нама нашаптава, а наше је да приморамо себе. Онда кад нам се неће, баш (тада) да приморамо себе на молитву, да приморамо себе на сваку врлину. Увредио си ближњега свога: ах, нећу да идем да га молим за опроштај, баш нећу! Уствари, увредио си себе. Шта треба да радиш? Да примораш себе, да наредиш себи: Иди, направи метаније, моли за опроштај. Васкрсни из своје смрти, васкрсни из свога гроба, из гроба гњила. Он најбоље осећа твоју душу онога момента када си ти решио да идеш да га молиш за опроштај. Увредио се, па не осећа, нема то хришћанско расположење да иде да моли за опроштај. Иди ти, приморај га за опроштај. Тај ћеш подвиг пренети на њега. (…)

Наш пут кроз Светитеље и пост је приморавање себе на свако добро, непрекидно приморавање себе на свако добро. Јер неће наша природа оно што је добро, она нагиње ка злу, а ти приморај себе да давиш свако зло што је у теби. Господ ће ти дати васкрсну силу да ти заиста чиниш свако добро. Да носимо крст свој, да ми у себи себе охристовимо, и да пазимо да пост није ништа друго него замењивање себе Христом Богом. И та сила Божанска јача је од овога света, сила подарена над сваким злом, над сваким грехом, сваком силом ђавољом. Приморавај себе на свако добро, а Господ Благи даће ти васкрсне силе да ти идеш из веће туге у мању, из мале радости у још већу.”

[Ава Јустин, из Беседе у Трећу недељу Великог Поста, 1967. у ман. Ћелије]

Сваки овакав поступак у нашем животу слика је и прилика, „практична примена” крсно – васкрсног пута. Страдање кроз грехе и грешчице, последице које због тога трпимо (а често нисмо ни свесни) па – ако се опоменемо и начинимо тај „двиг” ка Богу – светлост, осмех и олакшање. Као неко лично васкрсење после пада и крсног пута, како често доживљавамо „дављење зла” на које заиста некад себе морамо да приморавамо.

На том путу, прешавши прве две седмице, неопходну снагу и освежење нуди нам Часни Крст – сила, знамење и спасење.

Кресту Твојему поклањајемсја, Владико, и Свјатоје Воскресеније Твоје, славим!

Ј.А. Тонић

 

НЕДЕЉА ТРЕЋА ЧАСНОГ ПОСТА – КРСТОПОКЛОНА