НЕДЕЉА СВИХ СВЕТИХ – СВ. ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН НОВИ, ЋЕЛИЈСКИ

POST FESTUM

Ненајављеним певањем на бденију, у женском саставу уз драгоцену помоћ оца Бранислава Кеџића заокружили смо Цветни Триод; недељом Свих Светих закључује се дуго-дуго путовање започето Недељом о митару и фарисеју, пјенијима Посног а настављено радосним, пасхално-духовским Цветним Триодом. Увек у гласу осмом, ово бденије нам даје прилику да по заслузи „минулог рада” учествујемо са васкрсним песмама које певамо и у другим приликама – Цар небесни, О Тебје радујетсја, припев „Честњејшују”.

Тако се погодило, да се у сутрашњи дан слави и један од два горостаса српске богословске мисли, нешто млађи савременик, у свему равног, златоустог владике Николаја – авва Јустин.

Усудила бих се да га, као равног, поставим у Недељу Свих Светих па ми је тим драже да смо му и тропар отпојали. Како испричати причу о авви Јустину, „атлети духа и тела” који је толико написао, изговорио, превео, сабрао у ћелијском хладу и пропланку.

Читајмо и слушајмо оца Јустина. Толики су хрлили у манастир Ћелије е да би чули живу проповед којом је грмио отац – авва, негдашњи Благоје, рођен и преставио се на Благовести – а ми само треба да отворимо књигу или интернет страницу.

„Срна сам. У васиони ја сам чуло туге. Давно-давно, Неко је протерао на земљу све што је тужно у свима световима и од тога салио моје срце. И отада ја сам чуло туге. Живим тиме што из свих бића и твари сишем тугу. По црну кап туге спусти у моје срце свако биће чим му приступим. И црна роса туге као танки поточић струји кроз моје вене. И тамо, у моме срцу, црна роса туге прерађује се у бледу и плавичасту.

[…]

Зато наша љубав сва хита ка Исусу свеблагом, сведобром, свемилостивом, свенежном. Он је – Бог наш, и Бесмртност наша, и Вечност наша. Његово Еванђеље је више наше него људско, јер је у нама више Његове доброте, Његове љубави, Његове нежности... Он, о! благословен Он у свима срцима и у свима нашим световима! Он – Господ и Бог наш! Он – наша слатка утеха у овом горком свету који пролази, и наша вечна радост у оном бесмртном свету који наилази...”

[Св. Јустин Ћелијски, Срна у изгубљеном рају]

Ј. А. Тонић

НЕДЕЉА СВИХ СВЕТИХ – СВ. ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ