НЕДЕЉА СИРОПУСНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 8.

Субота, 11. март у 17 ч.

Изгнање из Раја
Изгнање из Раја

„Данас је Недеља изгубљеног Раја, Недеља палог Адама, а то значи - Недеља изгубљене светости, изгубљене безгрешности, изгубљене бесмртности, изгубљене вечности. Своју светост човек је заменио порочношћу, своју безгрешност грешношћу, своју бесмртност смртношћу, вечност пролазношћу. Данас је човек увео грех у наш земаљски свет, а за њим и са њим смрт. Али је тиме протерао себе из Раја, из тог блаженог Царства бесмртности и безгрешности и потопио себе у тамну смрт. [...] Кад је тако, онда како ћемо повратити изгубљени Рај? Постом, једино постом! А бесмртност, како ћемо повратити изгубљену бесмртност? Опет постом, једино постом. Гле, пост нам је дат као лек од греха и смрти.”

[Ава Јустин, Беседа на покладе Великог Поста, 1965. у манастиру Ћелије]

Ето. У неколико реченица – суштина Јеванђеља које ће се читати у Недељу сиропусну: пад, а одмах затим и лек за устајање, и то не тек клецаво придизање, већ устајање за вечност и, у Царству небеском, бесмртност.

У стихирама које ћемо на бденију певати пратимо ову динамику; певамо управо о Адаму који горко, седећи „прјамо Раја” оплакује прелешћену своју душу али и са надом вапи Господу: „помилуј мја, падшаго”. У другој песми, пак, возвештавамо: „Приспје времја духовних подвигов начало.”

Још ове недеље се псалмима полијелејним присаједињује псалам 136. – „На ријеках вавилонскијех”, непоновљиво свечаног, раскошног напева а потресног текста.

Не пропустите!

Ј.А. Тонић

НЕДЕЉА СИРОПУСНА – БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 8.