НЕДЕЉА ЧИСТА – ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВЉА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 5.

Субота, 24. фебруар у 17 ч.

Недеља православља

„О, кад би људи знали, да их Цар Господ непрестано гледа – тај исти величанствени и непроменљиви Цар Господ кога је Исаија једанпут угледао и испунио се страхом и ужасом! Не би тад људима падао на ум никакав грех и никаква нечистота. Видео човек Бога или не видео, Бог њега гледа. Није ли то језа за богохулника? Није ли то утеха за хришћанина страдалника?
И не само троједини Бог да нас гледа и види у сваком часу нашег живота него и сва војска небесних ангела и прослављених светитеља. Милиони очију гледају нас као једним оком. Милиони добрих жеља прате нас на нашој трновитој и мрачној стази живота; и милиони руку пружају нам се у помоћ као једна рука. Вођена Духом Светим Црква Божја на земљи потрудила се да ову величанствену, страшну и умилну стварност представи вернима помоћу многобројних икона на иконостасу, које изображавају невидљиви свет небесних сила и напомињу на стално присуство тих сила у свету. Поштујући иконе ми не поштујемо дрво и боју на дрвету него поштујемо те живе и присутне небесне силе. Имајући страх од икона ми имамо страх од тих сила. Осећајући утеху и радост од икона ми у ствари осећамо утеху и радост од тих небесних сила које су изображене на иконама.”

[Св. Владика Николај, Из Омилија, „Часни Пост – Недеља Прва”]

Колико молитава прошапутаних, колико суза исплаканих, колико уздаха отетих, колико треперења благодарних пред множином икона, нашим мостом ка светитељима и Празницима. Колико чудотворних икона и необјашњивих пројава које одликују жива бића … Није чудо што су ватрено одбрањене и у IX веку установљен празник – Недеља православља, који у прву, Чисту недељу Часног Поста прослављамо. После подвижничког почетка Поста, уз дуге службе и Покајни канон св. Андрије Критског, ова прва недеља – која се још назива и „Торжеством православља” управо је торжествена, као неки мали Васкрс пре Васкрса.

Како се пева у тропару – Пречистој икони Твојој … поклонићемо се и ми, на првом великопосном бденију.

Ј.А. Тонић 

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА