НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА - СВ. ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО-ПРАЗНИЧНО

Субота, 11. мај у 17 ч .

 

„О, чудесне жене! О, какве венце Небески свет плете за Мироносице – боље и светије неголи за нас људе. Када су јурнули на Господа Христа Јерусалимљани, и научници, и фарисеји, и књижевнци јеврејски, и други, жене (Мироносице) су плакале и ридале за Господом Христом. Ми и не знамо да је и једна жена била међу онима који су викали: „Распни Га, распни“[4].Знамо да су оне биле храбрије од ученика Христових. У мрачну црну ноћ, када су ухватили Господа Христа, када је Јуда издао Њега, када су Га водили на Голготу, када су сви ученици побегли од Господа – Мироносице су стајале близу Крста Његовог. Нису се плашиле никога. Вера њихова била је јача од вере ученика Христових. Вера жена јача је од вере људи, и зато се Господ Васкрсли јавио прво Мироносицама, јавио се прво Марији Магдалени и Марији Јаковљевој, јавио се њима јер су служиле Њему и веровале у Њега свим срцем, свом душом, свим бићем својим. И први ускршњи поздрав, анђелски поздрав: „Христос Васкрсе!“ био је упућен Светим Мироносицама, прва Блага вест у нашој, са свих страна затвореној земаљској гробници.”

[Ава Јустин, из беседе у Недељу Мироносица, 1965, ман. Ћелије]

Једна од првих недеља по Васкрсу посвећена је овим чудесним женама а због чега – објаснио је ава Јустин у својој беседи.

Ове године, у једновременом прослављању придружује им се, једнако чудесан светитељ, који је у свом времену на другачији начин сведочио Васкрсењу. Архијереј - а исповедник, постник и пастир своме стаду, Василије свети, понос монаха.

„Чудесима Твојим као светлошћу неугасивом просветљава се отаџбина наша и сви који прилазе кивоту Твоме, молећи исцељења и утеху души…”

Ј.А. Тонић

НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА – СВ. ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ