НЕДЕЉА ЧИСТА – ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВЉА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 4.

Субота, 4. март у 17 ч.

 

 „У спомен победе над иконоборцима и на торжествено успостављање поштовања икона у време Патријарха Методија, благочестиве царице Теодоре и сина јој Михаила, свети и богоносни оци одредили су ову прву недељу Часнога Поста за празновање тога догађаја. Ова недеља названа је и Недељом Православља за спомен победе православног вероисповедања над јеретичким зановетањима и земним мудровањима. У вези с тим изабрано је да се на данашњи дан чита јеванђеље о Натанаилу, о сумњи овога у Христа док је стајао далеко од Христа. и о његовом обраћању чим је дошао у близину Христову. Да се тиме покаже како потреба Божјег присуства за обраћање маловерних у веру тако и чудотворна моћност тога присуства!”

[Св. Владика Николај, Из Омилија, „Часни Пост – Недеља Прва”]

Прва седмица Часног поста, сва у знаку Покајног канона светог Андрије Критског – наше прво средство за примиривање и прихватање не тако једноставног подухвата – осветљена тајанствено-узвишеним песмама Пређеосвећених Литургија, заокружује се веома важном и свечаном темом прве недеље – недеље када се сећамо победе, торжества православља над, како духовито а поучно каже св. Владика Николај – „јеретичким зановетањима и земним мудровањима”. У епархијским седиштима ове недеље требало би да се служи молебан, за све оне отпале од вере, управо у спомен на велику борбу и победу над иконоборцима.

Ми ћемо понудити, као мали труд, певање на васкрсним великопосним бденијима кроз цео Пост.

Ове недеље, у тропару певамо: „Пречистој икони Твојој поклањамо се, Благи, молећи опроштај сагрешења наших, Христе Боже, Који си добровољно распет на Крст”.

Време Поста радосно почнимо!

Ј.А. Тонић 

НЕДЕЉА ЧИСТА – ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВЉА