Милосрдна секција

Милосрдна секција Православне мисионарске школе основана је 1993. године, првенствено ради сакупљања материјалне помоћи за пострадале и изгнане из подручја захваћених ратом, а потом је, у складу са промењеним историјским околностима, проширила свој рад и на друге области милосрдне делатности.

Чланови Милосрдне секције ПМШ су, са благословом Патријарха Српског Павла, учествовали у многобројним хуманитарним акцијама, особито у акцијама прикупљања помоћи за пострадале и прогнане из Српске Крајине, Републике Српске (1995. године, и касније) и са Косова и Метохије (1999. године, и касније).

На Институту за онкологију и радиологију: Патријарх Српски Павле, протојереј-ставрофор Бранко Ковачевић, протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић и протојереј-ставрофор Вајо Јовић
На Институту за онкологију и радиологију: Патријарх Српски Павле,
протојереј-ставрофор Бранко Ковачевић, протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић и протојереј-ставрофор Вајо Јовић

У оквиру рада Милосрдне секције организовано се посећују избеглички кампови, болнице, затвори, сиротишта, старачки домови и друге установе за социјално старање. Иде се и у појединачне кућне посете остарелим лицима, невољнима и потребитима, по препоруци парохијског свештеника. У посете се ишло током целе године, суботом и недељом после Свете Литургије, у раним поподневним часовима. Приликом милосрдних посета чланови Секције носили су на дар: одећу и обућу, средства за хигијену, воће, фарбана ускршња јаја, слаткише за децу, верску штампу и књиге.

Духовник Милосрдне секције био је протојереј Јово Ратковић, а први секретар – госпођа Хаџи-Љубица Величковић.

Током првих година рада Милосрдна секција је имала тридесет активних чланова различите животне старости и занимања, од ђака и студената до професора и пензионера.

Милосрдна секција