ИСЦЕЉЕЊА КОД КИВОТА СА МОШТИМА СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

1572. године један грађанин града Владимира, по имену Теодул, који је дуго година био мучен злим духом, исцелио се чим је био донет до врата обитељи у којој су биле Мошти Светог Александра Невског.

* * *

Слепа жена из оближњег села Красног, крај Моштију Светог Александра Невског је одмах прогледала.

* * *

Једна раслабљена је видела како јој се Свети Кнез јавио крај кивота, узео је за руку и заповедио јој да устане и да иде. Раслабљена је тада устала и, сасвим здрава, отишла својој кући, хвалећи Бога.

* * *

Једне недеље, слеп човек по имену Давид, из Владимира, стајао је крај Моштију Светог Кнеза, усрдно се молећи. Када је било читано Еванђеље, угледао је необичну светлост, а када је, потом, био покропљен светом водицом ‒ прогледао је!

 

СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ ИСЦЕЉУЈЕ ЧОВЕКА ОД ПОМРАЧЕЊА УМА

10. марта 1706. године Свети Александар Невски је излечио сељака Атанасија Никитина из села Угрјомово из Владимирске области. Човек је био изгубио разум и није препознавао
никог од родбине. Свети Кнез му се јавио и рекао му да оде у његов храм где ће се исцелити.

Родбина је повела Атанасије и он је дошао к себи пре него што је и пришао кивоту Свечевом: целивао је Мошти Свечеве са сузама радосницама, потпуно свестан и нормалан.

 

СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ ИСЦЕЉУЈЕ ОД ТИФУСА

Једна Рускиња се половином двадесетог века разболела од пегавог тифуса.

У најтежим тренуцима јављао јој се Божији угодник Св. Александар Недвски, који јој је помагао, давао јој да пије и олакшавао јој муке.

Када је одлазио, ова простосрдачна жена га је упитала: „Ко си ти, угодничићу Божији? Не одлази!“

А Свети Кнез јој је одговорио: „Више ти нисам потребан ‒ оздравићеш, а када ти поново затребам, само ме зови и доћи ћу, и опет ћу ти помоћи“.

Ускоро је ова жена, на опште запрепашћење лекара, оздравила, иако се оздрављење од тифуса дешава у једном од хиљаду случајева.

Када се потпуно опоравила, ова жена је кренула по храмовима, истражујући иконе Светитеља да би препознала свог добротвора. Када је видела икону Св. Александра Невског, схватила је ко јој је помогао да оздрави од тифуса.

И касније је Свети Кнез слушао њене молитве: пошто су јој тешко умирали прво свекрва, а затим и супруг, одмах након искрене молитве њему, Светом Кнезу, Господ је душе њихове брзо узимао к Себи.

Свети благоверни велики кнеже Александре Невски, моли Бога за нас!

са руског:
Зоран Буљугић

ИСЦЕЉЕЊА КОД КИВОТА СА МОШТИМА СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ