СЛАВА МЕШОВИТОГ И ПЕВНИЧКОГ ХОРА „СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ”

5-6. децембар

ЧЕТВРТАК, 5. XII у 17 ч. – ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

ПЕТАК, 6. XII у 9 ч. – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

у 18 ч. – А К А Т И С Т св. Александру Невском,

и у наставку – СЛАВСКИ КОЛАЧ

„Двадесет седам година кнезовао је благоверни кнез Александар, трошећи све биће своје у христочежњивим подвизима и трудовима. Најзад, осећајући да му се приближује одлазак из овога света, он, по неодољивој жељи срца свог увек устремљеног к Богу, прими монаштво, и монашко име Алексије, причести се светим Тајнама, и упокоји се блажено 14. новембра 1263. године, у својој 43. години. И би сахрањен у манастиру Рождества Пресвете Богородице, у Владимиру. При сахрани пак, када му митрополит хтеде метнути у руку опроштајну грамату, он сам као жив отвори руку и узе грамату.”

[Из Житија Светога]

Овај догађај из живота светог благоверног Књаза – јер живот, особито код светитеља, не да не престаје земним уснућем, већ неретко тек тад почиње – у руском народу је дан кад је „удобњеје” прославити спомен светог Александра Невског; већина храмова посвећена је управо Погребењу – Уснућу св. Александра – Алексеја.

Наш храм, пак, руски војници – добровољци посветише Преносу моштију Светог, а ми, појци, чланови мешовитог и певничког хора, овај дан негујемо као своју славу. Откако је, пре пет година, благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила приликом посете Српској Православној Цркви и Патријарху српском г. Иринеју нашем Храму даривана честица целебних моштију Светитеља, служи се и Литургија, као преслава Храма.

„Побожнога венценосца Александра, сабравши се достојно похвалимо, као обилног дароватеља чудеса и онога који се Господу моли за све нас.”

Ово би био песнички позив да сви ми, „са истока и запада, мора и Дунава…” сабрани под окриље невске светиње срцем и душом а бденијем, Литургијом и Акатистом прославимо нашег заступника пред Господом.

Прилажемо и домаћински позив:

Драги певачи, сотрудници, помоћници, љубитељи, пријатељи, рођаци, чланови групе на фејсу J :

Изволите нам се придружити на служби – да се светом Благоверном Књазу помолимо, а за трпезом, по одслуженом Акатисту – да попричамо и запевамо.

Ишчекујемо Вас са особитом радошћу!

Црквени хор „Свети Александар Невски” са хороводилицом

ХОРСКА СЛАВА