НАЈСТАРИЈИ ЦРКВЕНИ МОБИЛИЈАР У ДАНАШЊЕМ ХРАМУ СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

Дрвени владарски и архијерејски престоли

Дрвени троделни престо, постављен, традиционално, уз јужни зид предолтарског простора, очигледно је претходио мермерном владарском престолу, поклону краља Александра, донетом са Опленца, после освећења цркве Александра Невског и постављеном на идентично место на коме се налазила дрвена конструкција престола.

Дакле, првобитно, за дорћолску цркву били су израђени дрвени “столови за његову Светост Патријарха Господина Варнаву и Њихова Величанства Краља Александра и Краљицу Марију”. На овај податак наилазимо на репродукцији објављеној само у одређеном броју примерака “Споменице” храма, издатих 1930. године, као и на фотографији која се чува у архиви цркве Светог Александра Невског – изгледа на првим званичним фотографијама ентеријера дорћолског храма.

У дуборезу израђена три престола, као целина, под дрвеним балдахинима, обједињени су под раширеним крилима владарског орла.

Првобитни дрвени владарски и архијерејски престоли који су се налазили у цркви Св. Александра Невског
Првобитни дрвени владарски и архијерејски престоли који су се налазили у цркви Св. Александра Невског

Изнад икона уоквирених врежама урезаним у дрво, на првобитном дорћолском трону, постављени су грбови, вероватно Српске Цркве и државе.

Над тапацираним седиштима, уздигнутим на једном степенику постоља, биле су постављене три иконе, изгледа икона Светог Саве, једног од српских светих владара и Богородице са Христом, као заштитника српског црквеног поглавара, српског краља и његове супруге.

После ратова 1876–1978, а нарочито касније, после балканских ратова, програм икона које се везују за владарске тронове у црквама је нешто слободнији, дакле зависи и од жеља владара. Тако је за освећење Опленца, мада је у прво време морао доказивати легитимитет своје власти, јер је на престо дошао краљеубиством, краљ Петар у своју задужбину на владарски трон 1912. поставио лик свог деде Карађорђа.

Изгледа да је управо на овом дрвеном престолу краљ Александар седео током обреда освећења храма.

Не зна се куда су касније, по монтирању опленачких престола 1933. ови дрвени престоли пренети.

Дрвени владарски и архијерејски престоли