ЧУДА СВЕТОГ БЛАГОВЕРНОГ
ВЕЛИКОГ КНЕЗА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

Кивот са моштима Светог Александра Невског
Кивот са моштима Светог Александра Невског

 

ЧУДО СА РУКОМ СВЕТОГ БЛАГОВЕРНОГ КНЕЗА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

Када је, након опела 23. новембра 1263. године, у Богородичином Рождественом храму у Владимиру, митрополит Кирил хтео да отвори руку благоверног кнеза да би у њу ставио хартију са разрешном молитвом, блажени Александар (схимонах Алексије) је сâм, као жив, пружио руку из кивота, примио хартију и опет сложио руке на грудима ‒ крстообразно.

 

То је све присутне уверило да је реч о новојављеном угоднику Божијем, који се својим праведним животом од Бога удостојио не само опроштаја греха, него и светости.

 

 

РАЗНА ЧУДА СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

Свети Кнез Александар Невски
Свети Кнез Александар Невски

 

Мошти Светог Александра Невског извађене су из гроба и положене у кивот након чудесног устајања Блаженог из гроба у септембру 1380. када је, на позив два Свеца, Кнез похитао да помогне свом праунуку Светом Димитрију Донском у борби против Татара на Куликовом пољу, што је видео и посведочио црквењак храма Рођења Пресвете Богородице у Владимиру.

 

Мошти су биле нетрулежне, и од њих су одмах почела да се дешавају чуда: слепи су прогледавали, хроми почињали да ходе, раслабљени се снажили, а из ђавоиманих демони су бежали са страхом и дрхтањем.

 

* * *

 

Прво су се исцелиле две слепе жене, а затим један хром човек, који је годинама имао сасушену ногу и коме нико од људи није могао помоћи. Обративши се молитвом благоверном
кнезу, он се излечио, и то пред многима, а затим је наставио да хода и слави Бога.

 

Други патник, раслабљен и у рукама и у ногама, после свештеничке молитве и кропљења водом од Моштију Св. Александра Невског, осетио је снагу у свим удовима својим и био исцељен.

 

* * *

 

Два монаха из обитељи Рођења Пресвете Богородице такође су излечена: један је годинама био раслабљен целим телом, а други је лежао на самртном одру пре но што им је новојављени Чудотворац помогао.

 

* * *

 

Синови бојара Истома Головњин и Симеон Забјелин код кивота Светог добили су чудотворну помоћ ‒ први је донет до кивота полумртав, а други је већ био умро, и обојица су оживели.

 

* * *

 

Од ђавоиманости су се, код кивота Свечевог, исцелили монах Терентије и два сељака из околине који су до тада својим крицима плашили околину.

ЧУДО СА РУКОМ СВЕТОГ БЛАГОВЕРНОГ КНЕЗА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ