ЦЕНТАР ЗА ПОМОЋ ЖРТВАМА СЕКТИ
И ЗА АНТИСЕКТНО ДЕЛОВАЊЕ

       Од 1990. године при храму Св. Александра Невског делује Центар за помоћ жртвама секти и антисектно деловање. Центар је настао као одговор на велике проблеме који су примећени у српском друштву, а који су били везани за деловање секти различитог порекла и оријентација.
Група ентузијаста и интелектуалаца покренула је, заједно са протојерејем Хаџи-Љубодрагом Петровићем, иницијативу за оснивање овога Центра, са благословом Његове Светости Патријарха Г. Павла. Активности Центра биле су засноване на обавештавању српске јавности о разорном деловању секти и последицама које учешће у њима оставља на људску психу.
Центар је у првој фази свог рада упутио представку Светом архијерејском Сабору Српске Православне Цркве у ком обавештава о последицама деловања секти у српском народу. Потом је организован низ предавања и трибина широм Београда и Србије на актуелне теме везане за секте и заштиту од њих.
Поред предавања и трибина, при самом храму Св. Александра Невског организовано је саветовалиште за жртве сектног деловања. У раду Центра, поред свештенства храма Св. Александра Невског које је стекло у овој области веома велико искуство, учествовали су стручњаци који се баве питањем деловања секти из других институција друштва.
Остварена је сарадња са стручњацима из области медицине, психологије и безбедности. Од 2003. године под руководством старешине храма протојереја-ставрофора Ваје Јовића и г. Слађана Мијаљевића Центар наставља свој рад.
У периоду од 2003-2009. кроз саветовалиште Центра прошло је више од 300 људи који су били у непосредном додиру са неком од секти.
Током свог рада чланови Центра одржали су низ предавања у просветношколским установама у Београду и Србији и објавили већи број штампаних публикација.
Центар за помоћ жртвама секти и антисектно деловање позива све оне којима су помоћ или савет потребни, било да су у питању они лично или чланови породице и пријатељи, да се обрате Управи храма Св. Александра Невског.

ЦЕНТАР ЗА ПОМОЋ ЖРТВАМА СЕКТИ И ЗА АНТИСЕКТНО ДЕЛОВАЊЕ