ДАНИ БОЖИЋНИ

Два празнична, бадњеданско-божићна 'диптиха' – по бденије и Литургија дан за даном нису једино што је обележило тихорадосне рождественске дане; на Бадњи дан, по Литургији, крстисмо Ленку Ацковићеву, „хорску бебу” наше алтуше Марије и ништа мање уваженог вероучитеља и помоћника у цркви – Петра. Ленка се, ето родила првог а крстила – последњег дана божићног поста.

На сам Празник, чаши спасења приступили су и родитељи и новокрштена Ленка. Хор је, умањен за немали број чланова који нису из Београда па празник проводе са својом породицом али зато увећан за покојег госта – певача и наоружан „Сунцем правде и Истоком са висине” достојно отпојао толике химне испеване е да бисмо и ми данас макар наслутили колико су се ангели радовали и песмом прославили рођење Богомладенца.

Радост празника наравно, продужисмо и на празничној хорској агапе трпези, коју је благословио наш отац Бранислав. Као и прошле, и ове године парицу за чесницу даривала је Тијана Лалицки – од срца захваљујемо! - а, као и прошле године, парицу је извукао гостујући члан, Лазар Павловић. Ако се и догодине згоди оваква комбинација, посумњаћемо у случајност … Зрна пасуља, пшенице, кукуруза и пупољци дренка стигли су, верујем, у праве руке, па преостаје да ишчекамо резултате благодати дарова из чеснице.

Даде Господ, па се – што је сасвим неуобичајено за радни дан – сабрасмо за Литургију у добром саставу и на Сабор Пресвете Богородице. Агапе смо, разуме се, репризирали.

Тог дана поподне, неколико нас је са задовољством учествовало на освештању „Медног дућана” у Борчи који су осмислили и покренули чланови хора Дејан и Милена Лазић. Верујемо да ће ова радионица – дућанче са добрим намерама вредних руку, па још потпомогнута појањем хора на благосиљању простора и доброг почетка бити медоносна и плодоносна!

У прилогу дајемо сличице које ће поткрепити овај мали извештај; уз то и додатак – спотић, featuring нашег драгог ђакона Секулу са његовом дечицом, снимљен у нашој, невској цркви – тек сад видим колико нам је храм „фотогеничан” са новим живописом; а богами, и хор је провирио у једном кадру. Дивна, старински искрена и, у нашем храму радо певана богомољачка прозба, коју је испевао сербски Златоусти, владика Николај – Помози нам, вишњи Боже, без тебе се ништ' не може!

Још више радује намера са којом је песма снимљена: наћи ће се у уџбенику за музичку културу за II разред основне школе издавачке куће Клет. Чудо, зар не?

„Помози нам, вишњи Боже”, ђакон Александар Секулић

А над свиме испричаним – најзад, завејани Божић!

Благодарећи Господу на свему чиме нас је штедро обасјао, што имамо с ким и с чим, уздајући се да ће нас бити и више,

свима од срца нашег желимо сваког добра новорођеним Богомладенцем.

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Ј. А. Тонић

БОЖИЋ, БОЖИЋ, БЛАГИ ДАН