БДЕНИЈЕ У СУБОТУ - УОЧИ МЕСОПУСНЕ НЕДЕЉЕ

НЕДЕЉА МЕСОПУСНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 3.

Субота, 22. фебруар у 17 ч.

Икона Страшни Суд
Страшни Суд

„Страшни суд! Судија иде на облацима, окружен безбројним мноштвом небеских бесплотних сила. Трубе се чују на свим странама земље и подижу мртве. Уставше мноштво ходи на одређено место, ка престолу Судије, предосећајући већ унапред какву ће пресуду о себи чути. Јер, свакоме ће дела бити написана на челу, и сам човеков изглед ће одговарати његовим делима и наравима. Деоба на десне и леве ће да се изврши сама по себи.

Најзад се све поделило. Настало је дубоко ћутање. Још један трен, и чуће се коначна одлука Судије ‐ за једне: ʺПриђите!ʺ, а за друге: ʺОдлазите!ʺ Помилуј нас, Господе, помилуј нас! Нека буде милост Твоја на нама!

Но, тада ће већ бити касно да се тако узвикује. Сада је нужно да се потрудимо да сперемо са нашег бића оне неповољне ознаке које су на њему написане услед греха. А тада ни реке суза, које бисмо били готови да пустимо ради умивања, неће ничему послужити. Стога заплачимо сада барем потоцима, ако не рекама суза. А ако не ни потоцима, оно барем кишним капима. А ако чак ни то немамо, скрушимо се срцем и, исповедивши своје грехе Господу, измолимо опроштај, дајући завет да га више нећемо жалостити нарушавањем Његових заповести. Затим поревнујмо да верно испунимо завет. ”

[Свети Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години, Недеља месопусна]

Каже св. Теофан - САДА је нужно да се потрудимо да сперемо са нашег бића бреме греха, јер кад се нађемо у овом призору, за чији опис је потребна обимна приповетка, карте ће бити већ подељене. Једне за горњи, друге за доњи ниво.

Поревнујмо, дакле, одиграјмо игру како ваља. У две припремне пред-великопосне недеље навелико певамо о, на обзорју већ видљивом Сјају незалазне славе Воскресенија, којој мора претходити крсни ход. Ова недеља је посвећена сећању на упокојене, не као факат којим се запечати наш живот већ као опомена и подстрек – што на молитву за оне који се више молити не могу, што на подвиг и труд е да бисмо измакли овој вијугавој неподопштини која притиска категорије настањене у преисподњем делу иконе.

„Предочистим себе, братије …”

Ј. А. Тонић

БДЕНИЈЕ У СУБОТУ – УОЧИ МЕСОПУСНЕ НЕДЕЉЕ