АПОЛОГЕТСКА СЕКЦИЈА
И ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ ОД СЕКТАШКОГ ДЕЛОВАЊА

Апологетска секција

У оквиру ове секције одржавана су предавања с почетком у 17 часова целе школске 1992/93. године.
Скоро сва предавања држао је млади студент књижевности, данас књижевник и професор, публициста, преводилац и приређивач многих православних издања, mr Владимир Димитријевић.
Временом су ова предавања прерасла у својеврсне трибине на којима се давао прави, светоотачки одговор на неке савремене неправославне духовне појаве.
Нарочито их је посећивала средњошколска омладина, јер су објашњавала на нов начин ροκ музику, ТВ спотове, астрологију, све видове окултизма и неправославних духовности…
Касније се рад ове секције претопио у рад осталих секција.

Одбор за заштиту од секташког деловања

Одговарајући на потребе времена, овај одбор је морао убрзано да се развија. Нове секте, покрети, култови, технике, видовњаци, астролози, биоенергетичари… ницали су великом брзином и деловали потпуно слободно на терену СПЦ.
Схватајући да то представља велику опасност за наш верски непросвећен народ, нарочито омладину, ПМШ је сачинила и поднела Светом Синоду СПЦ јуна 1992. године свој “Извештај ο сектама на терену града Београда”, штампан у Гласнику СПЦ, први те врсте код нас. Овај извештај био је тема читаве серије интервјуа и написа које је ПМШ после његовог објављивања дала многим нашим дневним листовима, часописима, радију и ТВ (на њихов захтев) и изазвао велико интересовање јавности.
Маја 1993. године протојереј Љубодраг је од Св. Синода СПЦ изабран за члана новооснованог Одбора СПЦ за борбу против секташтва у српском православном народу, и тиме рад ПМШ на овом пољу до бија и званичну сагласност и благослов у СПЦ.
Од јесени 1993. године ПМШ развија систем одбране од секташких напада на вернике. Прота Љубодраг Петровић и протонамесник Вајо Јовић, са групом стручних мисионара за ту област и у сарадњи са свештенством дотичних парохија и управника културних центара и библиотека, држе трибине у готово свим већим градовима Србије, Црне Горе и Републике Српске, од 1993. до 1998. године у око 50 места: Крушевцу, Нишу, Краљеву, Трстенику, Чачку, Пожаревцу, Ужичкој Пожеги, Ужицу, Врању, Вршцу, Новом Саду, Шапцу, Јагодини, Новој Вароши, Приштини, Горњем Милановцу, Зајечару, Бору, Неготину, Сурдулици, Пироту, Зрењанину, Будви, Требињу, Бијељини.

Протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић – неуморан у сведочењу и одбрани вере православне
Протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић – неуморан у сведочењу и одбрани вере православне

На позив Генералштаба војске Републике Српске a у сарадњи са водећим стручњацима са ВМА одржано је више предавања, високим и вишим официрима, нижим официрима и војницима у касарнама, као и у спортској хали у Бијељини где је било присутно преко 2500 средњошколаца и просветних радника. У некима од ових места трибине су, на захтев посетилаца, одржаване и више пута (у Београду, Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Чачку…).
Трибине су одржаване у парохијским домовима, домовима културе, спортским халама, у средњим школама и на факултетима. Све трибине су биле веома посећене, претежно од омладине која од секташтва највише и страда, и у потпуности су постигле свој циљ: да обавесте, упозоре и сачувају наше људе од пропасти духовне и телесне.
ПМШ свој рад заштите и одбране од секташа крунисала је покретањем поменутог часописа „Београдски дијалог“. У овом часопису се могло прочитати све оно ο чему је до тада говорено на трибинама широм српских земаља, и то презентовано на стручан, документован и одговоран начин. Часопис је у јавности доживео велики публицитет.

АПОЛОГЕТСКА СЕКЦИЈА И ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ ОД СЕКТАШКОГ ДЕЛОВАЊА