АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ
Петак, 31. март 2017. у 17 ч.

БДЕНИЈЕ НЕДЕЉЕ ГЛУВНЕ
Субота, 1. април у 17 ч.

 

„Нема хришћанина немоћног у овоме свету, макар га нападали најстрашнији греси и искушења овога света, само ако хришћанин никада не заборави своје главно оружје: покајање, молитву, пост; ако је сав он у ма којем подвигу еванђелском, у ма којој врлини, или у молитви, или у посту, или у еванђелској љубави, или у милостивости. Сетимо се великих Светитеља Божјих, сетимо се данашње велике Светитељке, Преподобне матере наше Марије Египћанке, и будимо сигурни, притећи ће нам Господ одмах у помоћ. Она је доживела такву чудесну помоћ Пресвете Богомајке, и спасла себе од страшних паклова својих, од страшних демона својих. А Пресвета Богомајка је и данас, и увек, помагала нама у свима нашим врлинама еванђелским: у молитви, и у посту, и у бдењу, и у љубави, и милосрђу, и трпљењу, и у свакој другој врлини. Нека нас помаже увек, нека нас води.”

Свети Јустин Ћелијски

[Из беседе у Пету Недељу Великог Поста, 1965. у манастиру Ћелије]

У (већ!) петој седмици Часнога Поста две су теме, две приче, две Марије – узбудљиво и непојамно подвижничко житије преподобне Марије Египћанке, која помоћу „само” једног оружја – покајања – од александријске блуднице достигла малне бестелесно ангелско подобије.

Она, Пресвета Богомајка, и свију нас Мати, имењакиња преподобне Марије и прва која јој је пружила руку помоћи, друго је надахнуће ове седмице.

Пресветој Богоматери сугубе радосне похвале ћемо принети на Јутрењу Акатиста, а преподобној Марији – на бденију васкрсном, гласа осмог.

Пре тога ћемо се још једном подсетити службе која је можда најзначајнија слика Великог Поста – Покајног Канона св. Андрије Критскога, који се у целини чита у среду.

Велико и преко потребно оружје на путу ка Светлоносном дану.

Ј.А. Тонић  

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ | БДЕНИЈЕ НЕДЕЉЕ ГЛУВНЕ