ХРИСТОВ ГРОБ

       Христов гроб, на коме се на Велики петак излаже плаштаница, и који се током године повлачи у северну певницу, израђен је од дрвета и прекривен белом уљаном бојом која имитира мермер, украшен златним орнаментима.
На угловима конструкције су четири пиластра, а са предње бочне стране, на средишњем пољу уметник, руски емигрант, Владимир Иљич Пирожков,1 уљем на дрвеној подлози, израдио је сцену Распећа Христовог златним натписом идентификовану као Распѧтіе Христово.
Три крста, распоређена су симетрично – са Христовим у средини на коме је плочица са словима INЦI. Крај подножја Христовог Крста, уздигнутог над Адамовом лобањом, стоје Богородица и Свети Јован. У другом плану, десно, у дубини, у пејзажу приказан је Јерусалим.
Пирожков је користио јарке засићене боје, целина делује шарено и делимично неусклађено. Композиција је помало тврда, а уметникова анатомска решења нису увек успела. Сцена Распећа је потписана доле десно: В. Пирожковъ и насликана је, вероватно у време освећења дорћолске цркве, дакле у првим годинама четврте деценије ХХ века.
Осим ове композиције у дорћолској цркви се налази и икона Светог Алимпија Столпника – рад истог аутора из 1937.
Занимљиво је да је Владимир Пирожков радио иконостас за цркву Свете Петке у Кумареву, која је 1930–1933. подигнута према пројекту Василија Андросова.2
Могуће је да ово нису случајни контакти уметника руских емиграната, тако су на чукаричкој цркви, нешто после рада у дорћолском храму, ангажовани Андросов и Сељанко.
Христов гроб састављен је из пет делова. Конструкција Христовог гроба поставља се, сваке године, на Велики петак у наосу храма, да би касно навече, на Велику суботу, била демонтирана и одложена у подрум парохијског дома.

Гроб Христов у храму Св. Александра Невског
Гроб Христов у храму Св. Александра Невског
Свештенство пред Гробом Христовим у храму Св. Александра Невског, на Велики Петак 2007. године
Свештенство пред Гробом Христовим у храму Св. Александра Невског, на Велики Петак 2007. године
  1. Владимир Иљич Пирожков аутор је Молитве на Маслиновој гори у цркви манастира Грабовца, (уље на платну, 1200х 1000 mm, потписане доле десно: В. Пирожков, са записом приложника: Икону прилаже Аца Симовић и породица за покој душе поч. Симе Зорића, свештеника у Грабовцу 1934. Аутор је славских икона (на прим Св. Јован Крститељ) које се од њега, по препоруци поручивали припадници “високог београдског” друштва и које су имале доста велику цену. Изгледа да његових радова има и у српским црквама у САД. Радио је и пејзаже, вероватно копирајући или се инспиришући радовима познатијих мајстора (Марина, уље на платну, око 800 х 500 mm, са сигнатуром аутора) – Б. Вујовић, Црквени …, 118; А. Кадијевић, Цркве архитекта Василија Андросова у Лесковцу и околини, Лесковачки зборник XXXV, Лесковац 1995.
  2.  А. Кадијевић, Цркве архитекта Василија Андросова …, 77, 79.
ХРИСТОВ ГРОБ