ukras 7a

 

 • Иконе (1. део)

  Иконе (1. део)

  ИКОНЕ Пре осликавања цркве које је предузето крајем седме деценије, за време проте Јездимира Живковића, на зидовима цркве биле су распоређене иконе, углавном дарови приложника.1 За ризницу икона цркве Александра Невског, али и однос према њој, важна је седница свештенства црквеДетаљније... »
 • Иконе (2. део)

  Иконе (2. део)

  У склопу колекције икона Светог Александра Невског има и новијих радова, такав је и Свети Александар Невски, 1989, темпера и позлата на дрвету, 400 х 300 mm, грчки рад, 1989.  Свети благоверни кнез Александар Невски са Светим царем Николајем и Свети Савом Српским,Детаљније... »
 • РЕПРОДУКЦИЈЕ

  РЕПРОДУКЦИЈЕ

  РЕПРОДУКЦИЈЕ У ризницу дорћолског храма улазио је и низ репродукција познатих икона или религијских композиција, али је релативно мали број и сачуван. Свети Александар Невски, 1895, штампа на папиру, 280 х 225 mm, (около је украсни рам који имитира филигран иДетаљније... »
 • УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

  УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

   УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ Простор Мисионарског центра је, осим иконама, украшен и појединим сликама, углавном религијске тематике, коју су аутори или други дародавци, поклањали цркви углавном у периоду последње деценије ХХ и почетком ХХI века. Т. Стевовић, Мртва природа са воћем, 1979, уље наДетаљније... »
 • ХРИСТОВ ГРОБ

  ХРИСТОВ ГРОБ

  ХРИСТОВ ГРОБ        Христов гроб, на коме се на Велики петак излаже плаштаница, и који се током године повлачи у северну певницу, израђен је од дрвета и прекривен белом уљаном бојом која имитира мермер, украшен златним орнаментима. На угловимаДетаљније... »